Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Enerji Piyasasında İthalat Rakamlarında Artış!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yayınladığı “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, şubatta yapılan doğal gaz ithalatı geçen yıla göre %16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküpe ulaştı. Bu ithalatın 3 milyar 370 milyon metreküpü boru hatları aracılığıyla yapılırken, 3 milyar 62 milyon metreküpü ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri tarafından gerçekleştirildi.

Rusya’dan yapılan 2 milyar 410 milyon metreküplük doğal gaz ithalatıyla şubattaki en büyük tedarikçi konumunda bulunurken, ABD 2 milyar 19 milyon metreküp ve Azerbaycan 876 milyon metreküp ile onu takip etti. İran’dan ise 83 milyon metreküp boru gazı ithalatı gerçekleşti.

Bu dönemde ayrıca Cezayir’den 334 milyon metreküp, Nijerya’dan 288 milyon metreküp, Trinidad ve Tobago’dan 164 milyon metreküp, Kamerun’dan 91 milyon metreküp, Umman’dan 90 milyon metreküp ve Mozambik’ten 74 milyon metreküp LNG ithal edildi.

Konutlarda Doğal Gaz Tüketimi Arttı!

Türkiye genelinde doğal gaz tüketimi ise şubatta geçen yıla göre %19,1 artışla 7 milyar 550 milyon metreküpe yükseldi. Sanayi sektöründe tüketim %0,9 artarak 1 milyar 154 milyon metreküpe çıktı. Elektrik santrallerindeki doğal gaz tüketimi ise %156,9 artışla 1 milyar 338 milyon metreküpe ulaştı.

Öte yandan konutlardaki doğal gaz tüketimi %6 artarak 3 milyar 793 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye’nin şubat ayı doğal gaz stok miktarı ise geçen yıla göre %50,8 azalarak yaklaşık 2 milyar 638 milyon metreküpe geriledi. Bu stokun 2 milyar 368 milyon metreküpü yer altı depolama tesislerinde bulunurken, 270 milyon metreküpü LNG terminallerinde saklanmaktadır.

Related Posts

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir