Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da Turfanda Soğan Fiyatları Tarlada Düştü

Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da bu yıl hasadı yapılan turfanda soğan fiyatları düşüşe geçti. Mart ayının sonunda başlayan hasatla birlikte tarlada 7-8 lira seviyelerine kadar gerileyen soğan fiyatları, geçtiğimiz yıla göre daha makul seviyelere indi.

Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanlardan bu yıl beklenen rekolte ortalama 250 bin ton civarında. Sıcak hava koşullarının verimi olumsuz etkilediği geçen yıla nazaran, bu yıl soğuk hava şartları çiftçileri sevindirdi ve verim artışı sağlandı. Dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde edilen soğanlar, ilk başlarda kilogram başına 18-20 lira fiyatlarla satılmış olsa da, uluslararası pazarlarda yaşanan rekabet nedeniyle fiyatlar düşmeye devam etti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’a göre, işçilik maliyetleri hesaba katıldığında soğanın tarlada kilogramı 3 ile 3.5 lira arasında maliyet oluşturuyor. Bu durumda, 8 liradan satılan bir kilogram soğanın çiftçiye net kazancı 4.5 ila 5 lira arasında değişiyor. Ancak, 1 dönüme mal olan maliyetlerin 30-35 bin lira arasında olması nedeniyle çiftçiler için karlı bir dönemden söz etmek zor.

Soğan ihracatının az olması ve Mısır’dan gelen soğan rekabeti nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini belirten Doğan, ülkelerin taleplerinin olduğunu ancak fiyatların istenen seviyelere çıkamadığını dile getirdi. Ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak çiftçilerin istedikleri fiyatlardan ürünlerini satamamalarına neden olduklarından bahsetti.

Analiz süreçlerinin uzun olması sebebiyle yurt dışına soğan gönderiminin az olduğunu ifade eden Doğan, bu durumun çiftçileri ve tüccarları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, vatandaşlar düşük fiyatlar sayesinde istedikleri ürünleri daha uygun koşullarda temin edebiliyorlar.

Adana’da yaşanan soğan fiyatlarındaki düşüş, yerel piyasaların yanı sıra uluslararası rekabeti de gündeme getirirken çiftçilerin maliyetlerine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Related Posts

Muğla’da Su Yüzeyi Temizliği İçin Modern Tekne Göreve Başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı’nda çevre kirliliğini önlemek amacıyla MUĞLA BB-3 isimli bir Acil Müdahale Teknesi ile yüzey temizliği çalışmalarına başladı. Tekne, su üzerindeki katı atıkları toplayarak doğal yaşamın korunmasına katkıda bulunuyor.

Togg fiyatları değişebilir: Yetki Erdoğan’a verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yeni yasa ile elektrikli araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na devredildi. Bu düzenlemeyle birlikte AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı …

Nilüfer Belediyesi’nin Sürdürülebilir Gıda Modeli Avrupa’da Övgü Topladı

Cleverfood Sürdürülebilir Gıda Sistemi Karşılıklı Öğrenme Programı kapsamında Nilüfer’i ziyaret eden yabancı uzmanlar, belediyenin yerel gıda sistemindeki başarılı uygulamalarını Eurocities platformunda paylaştı. Uzmanlar, Nilüfer modelinin Avrupa’da örnek gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Döviz Kurları Haftaya Yüksek Başladı

Dolar 40,3980 lira, euro ise 47,0430 lira seviyesinden işlem görüyor.

ÖTV artışı fiyatlara yansıdı: İşte fiyatı artan araçlar…

ÖTV artışı fiyatlara yansıdı: İşte fiyatı artan araçlar…