34 ili vuran ‘zirai don’un adı konuldu: Omega Don

Zirai Don Olayı Tarım Ürünlerine Zarar Verdi, Meclis Araştırma Komisyonu Sahada İnceleme Yaptı

Evrin Güvendik / ANKARA – Nisan ayında meydana gelen zirai don olayı, 34 ilde pek çok tarım ürününe zarar verdi. Meclis Araştırma Komisyonu, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) yetkililerini dinleyerek sahadaki son durumu inceledi.

Bakanlık TARSİM Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Kamil Özdemir, don olayının 65 ilde görüldüğünü ancak 34 ilin daha fazla etkilendiğini belirtti. Özdemir, hasar tespitine yönelik ön incelemelerin tamamlandığını ve ödemelere hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca, kırsal kalkınma yatırımları kapsamında don önleyici tedbir alan üreticilere yüzde 50 hibe desteği verdiklerini ve devlet destekli tarım sigortalarında don olayında yüzde 67 devlet prim desteği sağladıklarını belirtti. 2017 yılından bu yana 1.5 milyarlık bir prim indirimi sağlandığını da ekledi.

TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, zirai don olayıyla ilgili İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile görüştüklerini ve Kadıoğlu’nun olayın Türkiye’yi kuzeyden vuran farklı bir hava akımı olduğunu belirttiğini paylaştı.

‘108 bin ihbar aldık’

Engürülü, don olayına yönelik 108 bin ihbar aldıklarını ve tamamının ön tespitlerini bitirerek, hasar tespitini tamamladıklarını belirtti. Don hasarlarının toplamda 21 milyar lira olduğunu ve bunun 1 milyar 110 milyon lirasını ödediklerini açıkladı. Ödemelerin devam ettiğini ifade etti ve don olayından en çok etkilenen ürünlerin üzüm, kayısı, fındık, elma, nektarin ve şeftali olduğunu belirtti.

Komisyon inceleme yapacak

Araştırma Komisyonu, Malatya’dan başlayarak saha incelemelerinde bulunacak. Komisyon Başkanı Adem Korkmaz, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Niğde ve Kayseri’ye de ziyaretlerde bulunacaklarını ve sahadaki durum hakkında bir rapor hazırlayacaklarını, sonrasında da Cumhurbaşkanı’na bilgi vereceklerini açıkladı.

Related Posts

AKP’nin ihalelerini kapan Aziz İhsan Aktaş iflasın pençesinde. CHP’li 6 belediye başkanını tutuklatmıştı

CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlarla gündeme gelen Aziz İhsan Aktaş’ın taşımacılık ve akaryakıt şirketleri mali krizde. İçkale Taşımacılık ve Elif LPG, toplam 3.8 milyar TL borçla konkordato başvurusu yaptı. Aktaş’ın şirketlerinin …

İslam Memiş’ten altın için ‘perşembe’ uyarısı: Önümüzdeki 6 ay içinde…

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına işaret ederek, “Önümüzdeki 6 ayda mevduat faizleri altın, gümüş ya da kripto kadar kazandırmayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarında tarihi rekor… Borsa hız kesmiyor… Dolar, euro ve sterlinde son durum

Gram altın fiyatı bugün tarihi rekorunu kaydetti. Borsa İstanbul’da BIST 100 edeksi yükselişini sürdürüyor. Dolar ve sterlin TL karşısında yükselmeye devam ederken, euro dengeli bir seyir izliyor.

Müzik devi borsaya gizli başvurudu: Halka arz oluyor!

Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden biri olan Universal Music Group (UMG), ABD’de ikincil halka arz sürecini başlatmak üzere harekete geçti. Halihazırda Amsterdam Borsası’nda işlem gören şirket, New York Borsası’na (NYSE) giriş yapmak için ABD …

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.