Enflasyonla maaşlar buhar oldu: Alım gücü dibe vurdu!

İlk beş ayda yaşanan enflasyon, işçi, memur ve emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde azalttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 15,09’luk enflasyon oranına göre asgari ücretle geçinen bir kişinin kaybı 3.336 TL’ye kadar ulaştı.

Asgari ücretle çalışan bir kişinin alım gücü, mevcut durumda 18.766 TL seviyesine geriledi. 14.469 TL aylık geliri olan bir emeklinin alım gücü ise 2.184 TL azalarak 12.284 TL’ye düştü.

En düşük memur emekli aylığı olan 19.616 TL’nin alım gücü, yılın ilk beş ayında meydana gelen enflasyon nedeniyle 2.962 TL azaldı ve mayıs ayında 16.654 TL’ye kadar geriledi. Aile yardımıyla birlikte 43.598 TL maaş alan en düşük memurda ise beş aylık enflasyondan kaynaklanan kayıp 6.595 TL’ye ulaştı.

MEMUR MAAŞLARINDA KAYIPLAR ARTIYOR

Yaklaşık 4 milyon kamu görevlisini etkileyen ortalama memur maaşı 51 bin TL civarında. Bu durumda, memurların toplamda 7.701 TL’ye kadar ulaşan bir kayba uğradığı hesaplanmaktadır. Ayrıca, TÜİK ve ENAG’ın enflasyon verileri arasında yaklaşık iki kat fark bulunmaktadır.

Bu fark, maaşlardaki enflasyonun resmi verilerin ötesinde bir tahribata yol açtığını göstermektedir. Asgari ücrete ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapılmış, memurlar ve memur emeklilerine yüzde 11.55, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise yüzde 15.75 zam uygulanmıştı.

Emekli ve memurlar, haziran ayındaki enflasyon verilerinin temmuz ayındaki zam oranlarını belirlemede kritik olduğunu düşünüyor. Eğer haziran enflasyonu mayıs ayındaki gibi yüzde 1.5-1.6 aralığında gelirse, altı aylık enflasyon oranı yüzde 16.5 ila 17 arasında kalacaktır.

ASGARİ ÜCRETLİNİN KAYBI 11 BİN TL’Yİ AŞTI

Nefes’ten Ali Öztürk’ün haberine göre, yılın başından bu yana 22.104 TL maaş alan bir asgari ücretlinin toplam geliri 110.520 TL oldu. Ancak ilk beş ayda sırasıyla 1.111 TL, 1.638 TL, 2.223 TL, 2.955 TL ve 3.337 TL kayıp yaşandı.

Aynı şekilde, 43.698 TL maaş alan bir memurun enflasyona karşı 22.270 TL gelir kaybı yaşandı. 14.469 TL aylık geliri olan emeklilerin toplamda 7.374 TL’ye kadar kaybı oldu.

Related Posts

AKP’nin ihalelerini kapan Aziz İhsan Aktaş iflasın pençesinde. CHP’li 6 belediye başkanını tutuklatmıştı

CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlarla gündeme gelen Aziz İhsan Aktaş’ın taşımacılık ve akaryakıt şirketleri mali krizde. İçkale Taşımacılık ve Elif LPG, toplam 3.8 milyar TL borçla konkordato başvurusu yaptı. Aktaş’ın şirketlerinin …

İslam Memiş’ten altın için ‘perşembe’ uyarısı: Önümüzdeki 6 ay içinde…

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına işaret ederek, “Önümüzdeki 6 ayda mevduat faizleri altın, gümüş ya da kripto kadar kazandırmayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarında tarihi rekor… Borsa hız kesmiyor… Dolar, euro ve sterlinde son durum

Gram altın fiyatı bugün tarihi rekorunu kaydetti. Borsa İstanbul’da BIST 100 edeksi yükselişini sürdürüyor. Dolar ve sterlin TL karşısında yükselmeye devam ederken, euro dengeli bir seyir izliyor.

Müzik devi borsaya gizli başvurudu: Halka arz oluyor!

Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden biri olan Universal Music Group (UMG), ABD’de ikincil halka arz sürecini başlatmak üzere harekete geçti. Halihazırda Amsterdam Borsası’nda işlem gören şirket, New York Borsası’na (NYSE) giriş yapmak için ABD …

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.