Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Ağız Kanseri ve Sigara İlişkisi

Ağız kanseri, yoğun sigara ve alkol tüketimiyle birlikte ağız içinde oluşan ve uzun süre geçmeyen yaraları tetikleyebilir. RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, sigara ve alkol kullanımının ağız kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, özellikle alt dudak yaralarının ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Ağız kanserinin ağrısız ve sinsi ilerlediğini vurgulayan Gümrükçü, erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

‘Estetik, Fonksiyonel ve Psikolojik Etkileri Olabilir’

Ağız kanserinin hem estetik hem de fonksiyonel kayıplara neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Gümrükçü, bu tür durumlarda geniş kapsamlı tedaviler gerekebileceğine dikkat çekti. Hastaların sadece ağızlarıyla değil, genel sağlıklarıyla da ilgilenmeleri gerektiğini belirten Gümrükçü, ağız kanserinin psikolojik etkilere de yol açabileceğini söyledi.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Gümrükçü, kişilerin düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmeleri gerektiğini vurgulayarak, alkol, sigara ve madde kullanımıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurguladı. Ağız içinde uzun süre geçmeyen yaraları olan kişilerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmaları gerektiğini belirten Gümrükçü, erken teşhisin hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceğini dile getirdi.

Related Posts

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.