deyneytmey boynuystu veyreyn siyteyleyr dinimi binisi virin sitilir child porn

ABD’nin tarifelerinden etkilenecek 10 ülke! Türkiye nasıl etkilenecek?

Dünya, ABD Başkanı Donald Trump’ın çarşamba günü açıkladığı karşılıklılık esaslı ticari tarifeleri konuşuyor.

ABD Başkanı Trump, çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlenen etkinlikte, tarifelerin uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Küresel piyasalar, Trump rüzgarı ile çalkantı yaşarken, ABD’nin en büyük 10 ticaret partnerinde 8’i açıklanan tarifelerden çeşitli oranlarda etkilenecek görünüyor.

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, ABD’nin 2024 yılında en çok ithalat yaptığı ilk 10 ülke şu şekilde: Meksika, Çin, Kanada, Almanya, Japonya, Vietnam, Güney Kore, Tayvan, İrlanda ve Hindistan.

Çarşamba günü açıklanan karşılıklılık esaslı tarifelere göre Meksika ve Kanada’ya yeni tarifeler uygulanmayacak ancak diğer 8 ülke için durum aynı değil.

Bu 8 ülkeden en çok etkilenecek olan ise Vietnam. Vietnam, ABD ile ticaret hacmi en yüksek 10 ülke içinden yüzde 46’lık ek vergi oranıyla en çok etkilenen ülke oldu.

Kararname kapsamında, ABD’nin birçok ticaret partnerinden ithal edilen mallara değişen oranlarda tarife uygulanmaya başlandı.

Verilere göre, 2023 yılında Vietnam’ın toplam ihracatının yüzde 27’si ABD’ye gerçekleşmişti.

Vietnam’ı yüzde 34’lük karşılıklılık esaslı tarifeyle Çin takip ediyor. ABD verilerine göre ülke, Çin’den geçen yıl 462,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

Çin ve Vietnam, ABD’li şirketler tarafından Asya bölgesindeki önemli imalat sanayi merkezleri olarak tercih ediliyordu. Tarife adımları sonrasında Vietnam ve Çin’de imalat aktivitesi ve ekonomik büyüme verileri piyasaların yakın takibinde.

Tarifelerden en çok Asya etkilense de AB’den de iki ülke listede. 2024 yılı verilerine göre, listede yer alan Almanya 163,5 milyar dolarla ABD’nin en çok ithalat yaptığı 4. ülke, İrlanda ise 103,8 milyar dolarla 9. ülke.

Almanya, 2024 yılında ABD’nin toplam ithalatında yüzde 5,87’lik, İrlanda ise yüzde 3,09’luk bir paya sahip oldu.

AB ekonomisi resesyon endişelerinin gölgesindeki bu kararları karşılarken, imalat sanayi aktivitesine olası etkileri ise belirsizliğini koruyor.

AB, Trump’ın tarifelerine karşı önlem alacağını açıklamıştı. Tarifeler ve ihtimal dahilindeki misilleme açıklamaları sonrasında iki büyük ekonomik güç arasındaki ticaret hacmindeki değişimler ekonomi yetkililerinin gündeminde.

KARAR SONRASI JAPONYA’DA ENDEKSTE BÜYÜK DEĞER KAYBI

Verilere göre Japonya, ABD’nin 2024 yılında en çok ithalat yaptığı 5. ülke. Yüzde 24’lük tarife uygulanan Japonya’da Nikkei 225 endeksi mart ayını yüzde 4,14 kayıpla tamamlamıştı. Tarife kararı sonrası ise Japon endeksleri yüzde 2,7 ile Asya’da en çok değer kaybeden endeks olarak dikkat çekti.

Güney Kore yüzde 25, Hindistan yüzde 26 ve Tayvan ise yüzde 32’lik tarife etkisinde kalırken, yarı iletken imalatı için önemli bir merkez olan Tayvan’ın tarifelere maruz kalması sonrası ABD pay piyasalarında yarı iletken firmaları satıcılı seyretti.

New York Borsasında işlem gören Nvidia’nın hisseleri yüzde 7,81, AMD’nin hisseleri 8,90, Broadcom’un hisseleri yüzde 10,5 ve Arm Holding’in hisseleri yüzde 9,64 değer kaybetti.

ABD’nin ek gümrük tarifelerinden Türkiye’nin ne şekilde etkileneceği ise belirsizliğini koruyor. ABD tarifeler kapsamında, Türkiye’ye yüzde 10 ek vergi kararı almıştı.

Related Posts