Aylık en yüksek reel getiri DİBS’te oldu

TÜİK, Haziran 2025 Dönemine Ait Yatırım Aracı Getiri Oranlarını Açıkladı

TÜİK’in yayımladığı verilere göre, Haziran 2025 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları açıklandı. En yüksek aylık reel getiri oranları incelendiğinde, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS’in yüzde 1,73, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,82 oranlarını gördük. Yatırım araçlarından bazılarına bakıldığında, avronun Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,50, mevduat faizinin (brüt) yüzde 0,98 ve külçe altının yüzde 0,62 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladığı görüldü. Ancak dolar yüzde 0,70 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,16 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 2,59, mevduat faizi (brüt) yüzde 2,06, külçe altın yüzde 1,71 ve dolar yüzde 0,36 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, BIST 100 endeksi yüzde 1,10 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

3 Aylık Dönemdeki Değerlendirmeler

3 aylık döneme ait değerlendirmelere göre, külçe altın en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,33 oranlarında yatırımcısına kazanç sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,03, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,49 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. 6 aylık dönemde külçe altının Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,37, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,37 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladığı görüldü. Aynı dönemde BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,29, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 18,96 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık Değerlendirmeler ve Öne Çıkanlar

Yıllık değerlendirmelere göre, külçe altın yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 40,31, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29,29 oranlarında kazanç sağladı. Diğer yatırım araçları incelendiğinde, mevduat faizinin (brüt) Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,41, avronun yüzde 4,31 ve DİBS’in yüzde 0,16 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladığı görüldü. Ancak dolar yüzde 2,62 ve BIST 100 endeksi yüzde 27,81 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) yüzde 5,43 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, avro yüzde 3,87, DİBS yüzde 7,70, dolar yüzde 10,26 ve BIST 100 endeksi yüzde 33,48 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı.

Related Posts

Sermayeden İmralı süreci açıklaması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İmrali sürecini ve silahların bırakılacak olmasını Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal geleceği adına önemli bir eşik olarak değerlendirdi. “TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TARİHİ BİR DÖNEME GİRİLDİ …

Borsa güne yükselişle başladı: 11 Temmuz 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,82 yükselişle 10.415,69 puandan başladı.

Yer: Balıkesir… Sıfır aldığı araçtan 1 yıl sonra ses gelmeye başladı! Servise götürünce hayatının şokunu yaşadı

Bir kişi 2023 yılında piyasada çok talep gören Çinli bir markanın SUV aracını satın aldı. Aracı 1 yıl kullandıktan sonra fren sisteminden gelen ses nedeniyle Balıkesir’de aracı servise götürdü. Servisten aldığı yanıtla hayatının şokunu yaşayan kişi soluğu Tüketici Hakem Heyeti’nde (THH) aldı. Tüketici Hakem Heyeti’nden dikkat çeken bir karar çıkarken, firma karara itiraz ederek tüketiciye dava açtı. Mahkeme ise yaşanan uyuşmazlığa son noktayı koydu. İşte detaylar… 

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …