Aile Sağlığı Merkezleri Yönetmeliği Tepki Çekiyor
Ankara (İGFA) – Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılan yönetmelik değişikliği, apartman altlarında ASM açılmasına imkan vermek gibi bir dizi değişiklikle tepki çekiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan bu yeni yönetmelik hakkında konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, aile sağlığının kamuya hizmet olduğunu ve bu hizmetin de kamu binalarında sunulması gerektiğini vurguladı.
Yönetmelikte aile sağlığı merkezlerinin müşterek muayenehane olarak kabul edildiği belirten Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Aile sağlığı merkezlerinin, apartman vb. yerlerde açılabileceği ifade edilmiştir. Ancak aile hekimliği kamu hizmetidir ve kamu hizmetleri derme çatma yerlerde sunulmamalıdır. Bu durumun övünülmesi anlamsızdır. Aile sağlığı merkezleri kamu binaları olmalıdır, bu sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım kararı alınması durumunda, aile sağlığı merkezlerinin aile hekimleri tarafından temin edilen uygun mekanlara taşınacağı madde hakkında ise Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Aile sağlığı merkezleri bakanlık veya müdürlükler tarafından yenilenmelidir. Aile hekimlerinin bina bulma görevi olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yaşam Şartlarını Alt Üst Eden Nöbetler Eleştiriliyor
Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, yeni yönetmelikte entegre sağlık hizmetleri sunan aile hekimliği birimlerinin 7/24 sağlık hizmeti sunumuna dahil edilmesi konusuna değinerek, bu durumun aile hekimlerini ciddi şekilde zorladığını dile getirdi. Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Nöbetlerin ardı ardına devam etmesi, insan haklarına aykırı bir durumdur. Nöbetlerde mecburiyet getirilmesi, iş güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Bu durum gelecekte ciddi sorunlara yol açabilir.” şeklinde eleştiri yaptı.
Yönetmelikte aile sağlığı çalışanlarının bulunmaması durumunda, il sağlık müdürlüğünce sözleşme imzalanmasına izin verilmesine de değinen Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Aile sağlığı çalışanlarının belirlenmesi 1 ay ile sınırlandırılıyor. Bu süre içinde aile sağlığı çalışanı bulunamadığında il sağlık müdürlüklerince sözleşme imzalanmasına olanak sağlanması sorunlara yol açabilir. Bu konuda karşılıklı anlaşma şarttır.” dedi.