Cehalet küstahlık verir: Her gün bir Atatürk yalanı

Sosyal medyada dolaşıma giren bir videoda, Atatürk düşmanı Yaşar Gören, “Mustafa Kemal’in o savaşlarda anlatıldığı gibi herhangi bir rolü yok. Mustafa Kemal, Osmanlı birliklerinin yedeğiydi” diyerek bir kez daha cehaletini ortaya koydu.

Bu cahile cevap gecikmedi…

1) Yarbay Mustafa Kemal Bey yedek miydi?

Hayır, Yarbay Mustafa Kemal Bey, yedek değil ihtiyat kuvvetiydi. İhtiyat ve yedek farklı kavramlardır.

YEDEK( rezerv): Henüz cepheye sevk edilmemiş, eğitim sürecinde bulunan veya ihtiyaç halinde göreve çağrılmak üzere bekletilen yeni askere alınanları ifade eder. (Artık yedek yerine bütünleme personeli ifadesi kullanılmaktadır.)

İHTİYAT: Klasik bir muharebede muharip bir birliktir. Her seviyede, kuvvetin yaklaşık üçte biri ihtiyat olarak ayrılır. Bölükten başlayarak taburun, alayın, tugayın, tümenin, kolordunun ve ordunun ihtiyatı bulunur. Ayrıca cephenin genel ihtiyatı da vardır.

19.Tümen, Çanakkale’nin yani 5. Ordu’nun Genel İhtiyat Kuvvetiydi.

2) Savaşın sonuna kadar ihtiyat kuvveti olarak mı kaldı?

Hayır. Kara muharebeleri 25 Nisan 1915’te başladı. Çıkarmanın yapıldığı ilk saatlerde, emir almadan 57. Alay’ı yanına alarak Arıburnu’na hareket etti ve doğrudan savaşa katıldı. Yani kara muharebelerinin ilk saatlerinden itibaren düşmanı durdurarak “ihtiyat” olma özelliğini yitirdi.

3) Yaşar Gören’in iddia ettiği gibi 19 Mayıs Taarruzu’na kadar hiçbir muharebeye katılmadı mı?

25 Nisan’dan, yani kara muharebelerinin ilk saatlerinden itibaren, neredeyse her gün büyük ve küçük çaplı tüm muharebelere katıldı. Zaten birlikleri bizzat o yönetti. 25 Nisan’dan sonra Arıburnu Cephesi’ne sevk edilen 10 piyade alayı, 3 süvari bölüğü ve 12 bataryaya ulaşan, yani bir kolordu seviyesindeki birlikler Mustafa Kemal’in emrine verildi. Fiilen Arıburnu Cephesi’nin komutanı oldu ve bu görevini 17 Mayıs 1915’e kadar sürdürdü.

Daha sonra 8 Ağustos 1915’te Anafartalar Grup Komutanı oldu ve emrine 7 tümen yani 110 bin asker verildi. En büyük kara muharebelerini bizzat o yönetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir