Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Çinko Nedir ve Neden İhtiyaç Duyarız?

Çinko, vücut için hayati bir mineral olup bu minerali besinler yoluyla almak gereklidir. Vücutta depolanmadığı için düzenli olarak alınmalıdır.

Çinko, sağlığımız için oldukça önemli olan bir mineraldir. Proteinlerin işlev görmesinde rol oynar ve birçok sürece katılır.

Çinko alımımızı kırmızı et, baklagiller gibi besinlerle sağlayabiliriz. Kemik sağlığı, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve sinir sistemi açısından da önemlidir.

Çinko Soğuk Algınlığına İyi Gelir mi?

Çinko, bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığının süresini kısaltabilir. Ancak bu konuda uzmanlar henüz kesin konuşamamaktadır.

Çinko takviyesi almak isteyenlerin dozaj konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Ne Kadar Çinkoya İhtiyacımız Var?

Yetişkin erkekler için günlük çinko alımı 9,5 mg, kadınlar içinse 7 mg olarak önerilmektedir.

Hangi Besinler Çinko İçerir?

Çinko açısından zengin besinler arasında kabuklu deniz ürünleri, et, baklagiller, kuruyemişler, tam tahıllar, yumurta ve süt ürünleri bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde çinko emilimi hayvansal kaynaklara göre daha düşüktür.

Ayrıca bazı pişirme yöntemleri çinko emilimini artırabilir.

Çinko Eksikliği Ne Kadar Yaygın?

Dünya genelinde insanların %30’u çinko eksikliği riski altındadır. Çinko eksikliği, beslenme alışkanlıkları ve bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Daha Az Et Yemek Çinko Eksikliğine Yol Açar mı?

Kırmızı et çinko alımının önemli bir kaynağı olsa da dengeli beslenme ile çinko ihtiyacı karşılanabilir. Baklagilleri ve tohumları beslenme düzenine eklemek çinko alımına yardımcı olabilir.

Takviye Almak Gerekir mi?

Çinko takviyesi almayı düşünenlerin günlük alım miktarını aşmamaları önemlidir. Aşırı çinko alımı, vücudun diğer mineralleri emmesini engelleyebilir.

Related Posts

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.