Dolar ezilince yatırımcı mevduata koştu: Aylık kazanç 37 bin lirayı buldu

Yüksek Faizli TL Mevduat Yatırımcıların Yeniden Gözdesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri konusundaki kararları sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, yatırımcıları harekete geçirdi. Yaşanan çakılmalar, altın ve Bitcoin gibi varlıklardaki dalgalanmaların yanı sıra, Türk Lirası mevduatlarının cazibesi arttı. Yatırımcılar, güvenlik arayışında yüksek faizli TL mevduatlarına yöneliyor.

Mevduat faizlerindeki yükselişte önemli bir etken de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesi oldu. Bu kararla birlikte bankalar da mevduat faiz oranlarını artırarak, yatırımcıları cezbetmeye çalışıyor. Bazı bankalar, müşterilerine hoş geldin faizi adı altında yüzde 52’ye kadar faiz sunuyor.

KİM NE KADAR KAZANIYOR?

NTV’nin haberine göre, yüzde 50 faiz oranıyla 100 bin TL’yi 1 aylık mevduata yatıran bir yatırımcı, vade sonunda yaklaşık 3.700 TL faiz elde edebilir. Aynı şartlarda 1 milyon TL’yi değerlendiren bir yatırımcı ise aylık yaklaşık 37.200 TL kazanabilir.

BİR YILDA YÜZDE 63’E VARAN KAZANÇ MÜMKÜN

Faiz oranları sabit kaldığı sürece, mevduatta birikimini her ay anapara+faiz olarak yenileyen bir müşteri, yıl sonunda yaklaşık yüzde 63 bileşik faiz kazanç elde edebilir. 1 milyon TL’lik yatırım, yıl sonunda brüt olarak 1 milyon 632 bin TL’ye ulaşabilir. Net kazanç ise stopaj oranlarına göre değişiklik gösterebilir.

FONLAR GÜÇSÜZ, BORSA ZAYIF, DÖVİZ GERİ PLANDA

Yatırım fonları zayıf performans sergilerken, Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi devam ediyor. Dolar ve euro gibi döviz kurları ise mevduat faizlerinden daha düşük getiri sağlıyor. Altın fiyatları ise kısa vadeli dalgalanmalarla yatırımcıları endişelendiriyor.

Genel olarak, likiditeyi korumak isteyen yatırımcılar için yüksek faizli TL mevduatlar, güvenli bir liman olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Özel, İSO’yu ziyaret edecek! Takviminde MÜSİAD ziyareti var mı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in iş dünyasına yönelik ziyaretleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile görüşen Özel’in, bu kez de İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret edeceği bildirildi …

Faizler yerinde saydı: Norveç Merkez Bankası indirime gitmedi

Norveç Merkez Bankası, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesini temsil ediyor ve banka bu oranı bir yıldan uzun süredir koruyor. Karar, piyasa beklentileriyle tamamen …

Pakistan ekonomisinde savaş endişesi

Pakistan Borsası’nın referans endeksi KSE 100, Perşembe günü 103.000 puana kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından işlemler geçici olarak durduruldu. Bu, geçen ay 120.000 ile rekor kıran endekste yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor …

İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

İSO’nun İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 verilerine göre, dış talep koşullarındaki iyileşme hız kesti. Endeks 50,8 ile son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında üretim düşüşe geçti. Uzmanlar, küresel ticaretteki belirsizliklerin Türk imalatçılar için önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine dikkat çekiyor.

Bitcoin’de dikkat çeken hareket!

Kripto para birimleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sabit bırakması, ABD-Çin müzakere sürecinin cumartesi günü başlayacak olması ve ticaret anlaşmalarına yönelik yeni gelişmelerle yükselişe geçti ve Bitcoin, 99 bin dolar seviyelerine ulaştı.

Fed kararından sonra Borsa İstanbul’da son durum ne?

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 değer kaybıyla 9.074,62 puandan tamamlamıştı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 49,28 puan ve yüzde 0,54 artışla 9.123,90 puana çıktı. Bankacılık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir