İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

CHP’li Tekirdağ Belediyesi’nde rezalet: Her sene binlerce insanın akın ettiği tatil beldesinde denize lağım aktı vatandaş isyan etti

Tekirdağ’ın mavi bayraklı plajları ile ünlü ilçesi Şarköy’de, halk sağlığını tehdit eden kirlilik skandalı vatandaşlara pes dedirtti. İstiklal Mahallesi’ndeki Sarıcapaşa Caddesi üzerinde bulunan mavi bayraklı plajların hemen yanında denize giren …

İsrail basını, ordunun Deyr El Belah planını yazdı: “Koridor açmak istiyorlar”

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Deyr El Belah’a kara saldırısı düzenleyerek burada yeni bir koridor açmak istediği belirtildi.

Japonya’da Sanseito Partisi’nden Seçim Zaferi

Sanseito Partisi, üst meclisteki sandalye sayısını 14’e çıkararak önemli bir başarı elde etti.

Hatayspor, Kayserispor’a 3-1 Mağlup Oldu

Hatayspor, sezon öncesi hazırlık maçında Kayserispor’a 3-1 yenildi.

Kastamonu’da Uyuşturucu Operasyonu

Polis, uyuşturucu etkisiyle araç kullanan bir kişiyi gözaltına aldı, çeşitli maddeler ele geçirildi.

Sivasspor Bolu Kampında Hazırlıklar Devam Ediyor

Sivasspor, Bolu kampında taktiksel çalışmalar yaparak sezon hazırlıklarına devam ediyor.