Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyor!

Kasık Fıtığı Bebeklerde Sık Görülüyor!

Kasık fıtığı, çocuk cerrahisinde en yaygın ameliyat nedenlerinden biridir ve özellikle erkek bebeklerde ve prematüre doğanlarda daha sık görülür. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle ilk bir yaş içinde ortaya çıkar ve çocukların yaklaşık üçte biri altı aylıktan küçüktür. Özellikle prematüre bebeklerde görülme oranı yüzde 16-25 arasındadır. Dr. Şen, kasık fıtıklarının genellikle ebeveynlerin dikkatli gözlemleri ve çocuk doktorları tarafından yapılan muayenelerle tespit edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığı, doğumdan sonra kapanması gereken kasık kanalının açık kalması nedeniyle meydana gelir. Bu yumuşak yapıya sahip şişlik, üzerine bastırıldığında içeri çekilerek kaybolur. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle yaşamın ilk yılında ve özellikle prematüre bebeklerde görülür. Dr. Şen, çocuklarda kasık fıtığının genellikle ebeveynler tarafından fark edildiğini ve çocuk doktorları tarafından teşhis edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şen, erken teşhis sayesinde fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebildiğini söylüyor. Fıtık boğulması durumunda bağırsağın veya diğer iç organların sıkışıp kalabileceğini belirten Dr. Şen, bu durumun yaşamın ilk altı ayında sık görüldüğünü ifade ediyor. Cerrahi tedavi gerektiren kasık fıtığında erken müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu belirten Dr. Şen, cerrahi onarımın hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor.

Kasık Fıtığı Tedavisinde Erken Müdahale Önemli!

Dr. Teoman Şen, toplumda kasık fıtığının kendiliğinden düzelebileceği yanlış bir inanış olduğunu belirtiyor. Kasık fıtığının kendi kendine geçmeyeceğini ve cerrahi tedavi gerektirdiğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığına benzeyen durumların yanlış teşhis edilip tedavi edilmesinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söylüyor.

Cerrahi tedavinin gerekliliğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığının erken dönemde onarılmasının komplikasyonları önleyebileceğini belirtiyor. Açık cerrahi girişim ile yapılan yüksek ligasyon tekniğinin en sık uygulanan yöntem olduğunu belirten Dr. Şen, bazı durumlarda laparoskopik onarım gibi farklı tekniklerin de kullanılabileceğini ifade ediyor.

Kasık fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Erken teşhis ve tedavi ile fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebileceğini vurgulayan Dr. Şen, bilinçsizce yapılan uygulamaların hayati risklere yol açabileceğini söylüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli