Uzmanı uyardı: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Güven Çayyolu Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu: Parkinson Hastalığının Bilinmeyen Yönleri

Dünya Parkinson Günü’nde, Güven Çayyolu Tıp Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, toplumun Parkinson hastalığı hakkındaki yanlış bilgilerine dikkat çekti. Borucu, “Parkinson hastalığı sadece titreme ile değil, aynı zamanda harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunun azalması gibi belirtilerle de başlayabilir. Genellikle ileri yaşlara özgüymüş gibi algılansa da genç yaşlarda da görülebilir. Erken evrede belirtilerin göz ardı edilmesi, tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir” dedi.

Hastalığın tedavi sürecinin başarısının, tanının ne kadar erken konulduğuyla yakından ilişkili olduğunu belirten Borucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parkinson hastalığının tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir ve kişinin yaşam kalitesi korunabilir. Parkinson hastalığı sadece fiziksel etkilerle sınırlı kalmaz, aynı zamanda sosyal çevreden izole olmaya da neden olabilir. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemlidir. Yakın çevrenin desteği, tedavinin önemli bir parçasını oluşturur.”

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli